Posted on: April 30, 2016 Posted by: admin Comments: 0

 

Kutsu_Ideoita_kaupunki-page-001Kutsu_Ideoita_kaupunki-page-002

Anna Jensen & Eliisa Suvanto:
Ideoita kaupunki
30.4.–19.5.2016

Anna Jensen ja Eliisa Suvanto järjestävät porilaisessa Galleria 3H+K:ssa kaupunkitilaa tutkivan ja haastavan näyttelyn, jonka puitteissa gallerian täyttävät visuaalisten taiteiden lisäksi luennot, workshopit ja kaupunkitilaan leviävät interventiot. Jensen ja Suvanto kutsuvat yleisölle avoimeen laboratorioon kuvataiteilijoita, arkkitehtejä, kaupunkisuunnittelijoita sekä Aalto-yliopiston opettajia ja opiskelijoita jakamaan kokemuksiaan ja tietoaan kaupungeista. Prosessiluonteinen näyttely toteutetaan yhteistyössä Aalto-yliopiston Elävä Pori -hankkeen kanssa.

Näyttelyn esikuvana toimii New Museumin tänä vuonna Detroitissa järjestämä Ideas City -tapahtuma. Entisen sairaalarakennuksen valtaava, kaupunkitilaa ja sen tulevaisuutta käsittelevä seminaari kokoaa yhteen joukon taiteilijoita, muotoilijoita, arkkitehtejä, ajattelijoita, toimijoita sekä tieteen, taiteen että kaupunkisuunnittelun kentiltä jakamaan ajatuksiaan ja luomaan uusia yhteistyömuotoja.

Jo aiemmissa hankkeissaan ja näyttelyprojekteissaan Jensen ja Suvanto ovat käsitelleet kaupunkia ja tilaa koskevia kysymyksiä monitieteisesti ja -taiteisesti. Ideoita kaupunki on toinen heidän Galleria 3H+K.lle toteuttamana, perinteisiä näyttelykonventioita haastava projekti. Mukana näyttelyssä ovat myös Urban Otaniemi -kurssin sekä Elävä Pori -hankkeen opiskelijat, jotka ovat mukana luomassa siltoja kaupunkisuunnittelun, kaupunkilaisten ja taiteen välille. Näyttely kysyy mitä ‘kaupunki’ tilana merkitsee ja kolmen viikon aikana kaupungin representaatiot limittyvät muutokseen ja kohtaamisiin näyttelytilassa. Näyttelyn aikana järjestetään työpajoja ja luentoja sekä galleriassa että kaupungilla.

Samalla näyttely on kunnianosoitus ‘Porin koululle’, eli toimintamallille, jonka Aalto-yliopisto loi kymmenen vuoden aikana Porissa toimiessaan. Sekä opetuksessa että taiteen tekemisessä yhdistyivät avoimuus, matalan kynnyksen projektit, teorian ja taiteen yhdistäminen sekä sosiaaliset kysymykset osana taiteen kenttää.

Anna Jensen ja Eliisa Suvanto ovat työskennelleet yhdessä kokeellisen ja väliaikaisiin tiloihin kohdistuvan Space Invaders -tapahtuman kanssa vuodesta 2013 lähtien. Jensen ja Suvanto ovat Porin kulttuurisäätö -kollektiivin perustajajäseniä ja ovat vastanneet kaupunkitilan rajoja haastavien Pori Biennaalin ja Porin Maailmannäyttelyn suunnittelusta, tuottamisesta ja kuratoinnista. Kesällä 2016 Porin kulttuurisäätö toteuttaa Poriin Saatanan Kesänäyttelyn. Eliisa Suvanto (s. 1983) on turkulaisen taiteilijajärjestö Arte ry:n, Titanik-gallerian ja Titanik A.i.R.-residenssin toiminnanjohtaja ja valmistelee tällä hetkellä yhdistyksen Paimion parantolaan kohdistuvaa, väliaikaista näyttelyhanketta. Anna Jensen (s. 1978) toimii kuraattorina, kuvataiteilijana ja kriitikkona sekä Aalto-yliopistolla tohtorikoulutettavana tutkijana kaupunkitutkimusta ja kokeellisia taideprojekteja yhdistävässä Elävä Pori -hankkeessa.

Mukana:
Taina Rajanti & Urban Otaniemi
Anna Kholina
Antti Turkko
Anni Venäläinen
Denise Ziegler
Hans-Peter Schütt (MCD)
Max Ryynänen
Tiina Uusitalo

29.4. Avajaiset klo 18–20

10.5. klo 12.00 Max Ryynänen paljastaa Bysantin syyrialaisten rakentajien jäljet Porin kaupunkikuvassa, palauttaa Porin kaupungintalon Venetsiaan ja Las Vegasiin, sekä puhuu haarukoiden historiasta.

12.5. Kokemuksellinen Yyteri
Keskusteleva työpajatilaisuus, jossa tarkastellaan Yyterinniemen moninaista olemusta niin asuin-, virkistys- kuin matkailuympäristönä sekä pohditaan alueen vetovoimatekijöitä ja vahvuuksia erilaisten käyttäjien ja toimijoiden näkökulmasta. Tilaisuuden vetää Elävä Pori –hankkeen tutkimusapulainen, maisema-arkkitehti yo. Tiina Uusitalo

13.5. klo 13 Multicolored Dreams-kollektiivin Hans-Peter Schütt kertoo Poriin tulevasta seinämaalausprojektista ja sen prosessista.

18.5. Anna Kholina’s workshop using ‘situated methods’ of looking at the urban space through walking and drawing experiments. The participants will be invited to either take a walk in the area under investigation or make a drawing from observation, and then discuss the process to reveal the experiential layer of our encounters with the urban space. The experiment will highlight the potentially interesting areas where design interventions can help transform the space into a place.