NYTE 30
Saija Hairo, Aino Mäntynen, Simo Saarikoski, Mailis Saralehto
21.10. – 9.11.2017
Avajaiset 20.10. 18-20
Taiteilijaseura NYTE ry:n perustamisesta tuli kuluneeksi 30 vuotta 13.5.2017. Merkkivuoden kunniaksi seuran nykyiset aktiivit kutsuivat yhteiseen näyttelyyn neljä taiteilijaa, joista kukin on tavallaan kasvanut ja vaikuttanut Porin taideyhteisön osana yhdistyksen historian aikana.
Saija Hairo (s. 1963) tekee eri materiaalein teoksia – maalauksia, piirustuksia, veistoksia, valokuvia ja videoita – joiden aiheissa on kysymyksiä olemisen oikeutuksesta ja havaintojen hetkellisyydestä.
Katoavaisuus ja tulevaisuuden edessä näkyvä arvoituksellisuus kulkevat rinta rinnan teosten pohdintoina. Hairolta on näyttelyssä moniosainen teoskokonaisuus “Maailmoja/Worlds”.
“NYTE ry vaikutti aikanaan paljon arkeeni ja työskentelyyni vuosina 1987-1993, jolloin asuin Porissa. Olin juuri valmistunut kuvataiteilijaksi keväällä -87 ja aloitin syyskuussa opettamaan silloisessa Porin Taidekoulussa. Tuolloin myös tutustuin kiinnostavaa ja moni-ilmeistä taidetta tekevään joukkoon taiteilijoita. Muistaakseni tuolloin NYTE ry perustettiin ja saimme galleriatilan, joka toimi nimellä Galleria 1H+K. NYTE ry toimi vahvana, innostavana ja esimerkillisenä
ryhmänä, joka avarsi omaakin näkökulmaani. Ryhmä ja galleria voimisti kaupungin taidekenttää, toimi edelläkävijänä, samanmielisten yhdistäjänä, rohkeiden/tajuntaa virkistävien näyttelyiden ja esitysten toteuttajana. Porin Taidemuseon vaikutuspiiriin kuuluminen oli suuri etuoikeus tuolloin myös.”
Mailis Saralehdon (s. 1976 TaM, FM) tematiikka liittyy kulttuurisiin koodeihin, uskontoon historiallisena ja kokemuksellisena ilmiönä sekä ihmisyyden paradokseihin. Hän on työskennellyt yli viisitoista vuotta videon, kuvanveiston ja installaation parissa. Reposaaresta kotoisin oleva
Saralehto edustaa eräänlaista pohjoismaista popsurrealismia ja nykygotiikkaa. Hänen teoksiaan on ollut esillä mm. Kiasmassa, Helsingin taidehallista, Porin taidemuseossa, Wäinö Aaltosen museossa sekä ulkomailla Saksassa, Latviassa, Skotlannissa, Ranskassa ja Ruotsissa.
Saralehdolta tulee näyttelyyn esimerkiksi veistos “Trophium 86”. Hänen työskentelynsä ei rajoitu välineeseen, vaan tekniikat vaihtelevat idean ja teoksen mukaan. Hän haluaa välittää katsojalle sen tunteen, jonka kokee itse kohdatessa jonkun kiinnostavan tai kauhistuttavan ilmiön.
“Nyte toimi eräänlaisena kätilönä oman taiteilija-alkutaipaleeni alussa. Ne olivat hyviä vuosia, mitä muistelen edelleen lämmöllä. Vaikka myöhemmin olen kuulunut eri taiteilijayhdistyksiin, ei vastaavaa kokemusta ole löytynyt. Nyte ja Pori kulkevat aina mukana.”
Simo Saarikoski (s.1980) on monialainen kuvataiteilija, joka työskentelee videon, akvarellimaalauksen, äänen ja näitä kaikkea yhdistelevän installaation parissa. Lisäksi Saarikoski on osana Messiaaninen Visuaalisen Etiikan Tutkimuskeskus –ryhmää tehnyt lukuisia projekteja ja
performansseja ja ollut aktiivinen myös T.E.H.D.A.S. –kollektiivissa. Kaikkiaan Saarikosken omia ja edellä mainittujen ryhmien teoksia on ollut esillä 19 eri maassa ympäri maailmaa näyttelyiden, videofestivaalien ja performanssien muodossa.
“Oma suhteeni Nyteen määrittyy pitkälti Galleria 3h+k:n kautta. Olin aktiivinen Maaherrankadun ns. vanhalla gallerialla erityisesti vuosien 2006-11 aikana. Olimme silloin nostamassa vanhaa galleriaa viimeiseen kukoistukseensa, jonka perinteet elävät edelleen myös nykyisen gallerian toiminnassa. Tuolloin homma kansainvälistyi uudelle tasolle ja tapahtumatoiminta tuli (esim. Perf–festivaalit ja Porin juhlaviikot) vahvasti mukaan kuvioihin. Galleria muodosti yhteisön, jossa työ ja elämä olivat yhtä ja samaa. Noilta ajoilta on jäänyt valtavasti ystäviä ympäri maailmaa ja kokemus siitä, millaista oli elää, ajatella ja visioida asioita kollektiivisesti.”
Saarikoskelta on näyttelyssä esillä akvarellimaalauksista koostuva teossarja “Unpleasant Truths”, joka tutkii sosiaalisen median ilmiöitä ja kysyy mistä löytää armo itseään kohtaan sen aikakautena.
Aino Mäntynen (s. 1983) on alunperin Itä-Suomesta kotoisin oleva kuvanveistäjä (SAMK Kankaanpää 2012) joka on pitkälti ennen muuttoaan Helsinkiin työskennellyt ja asunut Länsi-Suomessa. Tällä hetkellä hän viimeistelee Taiteen Maisterin tutkintoaan Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa.
“Se miten kaikki alkoi. Ne vuodet välittömästi kuvanveistäjän tutkinnon hankittuani muotoutuivat tiukasti Galleria 3H+K:n ja Nyten ympärille. Lähtökohtana kaikelle oli niinkin yksinkertainen akti kuin tarjoutua avustamaan siivoamisessa Porin Juhlaviikoilla 2011, jonne päädyin siinä vaiheessa vielä tuttavien kanssa samanlaisena vieraana kuin muutkin. Jatkossa päädyin suorittamaan sinne työharjotteilua, sitten hoitamaan vastuullisempia hommia koska sanoin voivani niin tehdä. Galleriasta ja sen yhteisöstä muodostui minulle koti, perhe ja silloinen elämäni. Paikka jossa unohdin laittaa vessan oven lukkoon, ja jonka sohvalla nukuin parhaita uniani ikinä. Minun tarinani ovat aina jääneet kesken, ja nyt kun palaan taas kotiini, haluan nauttia siitä väljyydestä minkä ne omaavat. Valmis on valmis vain, koska joku sanoo niin. Se on määritelmä jolla sysätään prosessi pois tieltä.”
Mäntysen teos näyttelyssä koostuu useammasta katkenneesta teosideasta, jotka on punottu yhteen hänen maisterin lopputyössään tutkiman materiaalin eli huovutetun villalangan avulla siihen liittyvän äänimaiseman ympärille. Teokset ovat sirpaleita, joita kannetaan mukana niin pitkään kunnes niillä on vihdoin paikka jonne ne kuuluvat osana sen seinien rajaamaa ja rajaamatonta tilaa.