Posted on: February 26, 2023 Posted by: admin Comments: 0
Okko Pöyliö: Lassi / Galleria 3H+K 2023

Okko Pöyliö
Lassi
04.-26.03.2023


Tervetuloa avajaisiin 03.03. klo 18-20!

Okko Pöyliö tuo Galleria 3H+K:n sarjakuvallisen teossarjan Lassi, jonka viimeistely tapahtui taiteilijaresidenssissä Ateenassa, jossa Pöyliö on viettänyt näyttelyä edeltävän kuukauden.

Lassi jatkaa vuodesta 2014 alkanutta Novelleja-näyttelyiden sarjaa, joka tuo sarjakuvallisia elementtejä nykytaidekontekstiin. Lassi on Novelleja-teossarjan yhdeksäs teos. Teossarjoja yhdistää voimakas pyrkimys vuorovaikutukseen katsojan kanssa. Tämä ilmenee katsekontaktin käytöllä ja katsojaa suoraan puhuttelevalla dialogilla. Sarjakuvallisuudestaan huolimatta Novelleja-teokset on suunniteltu esitettäväksi ainoastaan näyttelytilassa, yleisön ja teoksen yhdessä muodostamina esityksinä, eikä teoksia ole koskaan julkaistu perinteisessä, painetussa muodossa. Novelleja teossarjoja on aiemmin ollut esillä laajalti Suomessa mm. Lahden, Hyvinkään ja Rovaniemen Taidemuseoissa sekä ulkomailla, Saksassa ja Kreikassa.

Aiemmat teossarjat ovat käsitelleet moraalisia ja eettisiä ongelmatilanteita, joihin katsoja on reagoitava ja otettava kantaa. Viimeisin Galleria Huudossa (Helsinki) ja Galleria Ars Liberassa (Kuopio) esillä ollut Novelleja-teossarja Mika (2021) käsitteli seksuaalista häirintää, kuvaamalla häirintätilanteesta ainoastaan häirinnän tekijän. Katsojan rooliksi jäi asettua häirinnän kohteeksi.

Uusin, Galleria 3H+K:ssa esillä oleva teossarja ottaa askeleen kohti abstraktioita haastaen katsojaa mielikuvituksen parissa ja teos käsitteleekin pitkälti vuorovaikutuksen sekä kuvan tekemisen rajoja.

”Jokaisessa teossarjassa olen kokeillut jotakin uutta tarinankerronnallista näkökulmaa. Tämä on ensimmäinen teossarja, jonka tein ilman lineaarista käsikirjoitusta, antaen piirrosten itsensä johdattaa tarinaa. Novelleja-teoksille tyypillisen realistisen lyijykynäpiirroksen lisäksi teoksessa nähtävä piirtimen jälki on raakaa ja näkyvillä. Näen että teos käsittelee myös piirtämisestä itsestään.” – Okko Pöyliö

Näyttelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahasto.