Posted on: January 17, 2024 Posted by: admin Comments: 0
Ripsu: Personas Galleria 3H+K Pori 2024

RIPSU: PERSONAS
GALLERIA 3H+K 3.2.–25.2.2024
www.ripsuhongistosalmi.com

Tervetuloa avajaisiin perjantaina 2.2. klo 18–20!

Tasapainottelu kunnollisen, järkevän ja hyvän maun sallimissa rajoissa ei aina ole mahdollista eikä tarpeellista. Myös neljän seinän sisällä voi vapautua tavalla, jossa selkään kasvavat siivet. Ripsu luo reipasta parodiaa naisten kotiin sijoittuvista luksuselämän esityksistä, joita tosi-tv-formaatit ja sosiaalinen media kiihtyvällä tahdilla tarjoavat.

– Anna-Kaisa Rastenberger Valokuvataiteen museon johtaja, fil.tri.


Ripsu Hongisto-Salmi (s. 1954 Savonlinna) on helsinkiläinen monialaisen taustan omaava valokuvaaja ja valokuvataiteilija. Personas -näyttely koostuu Ripsun omakuvista, joita hän on kuvannut kotonaan Helsingin Töölössä. Kuvissa keskiöön nousee kypsä naisellisuus, nautinto elämästä, väreistä, luksuksesta ja rohkeudesta olla oma itsensä. Ripsun kuvissa roolit vaihtuvat nopeasti, mutta ne kaikki ovat yhtä tosia ja aitoja. Ripsun kuvien tyyli vaihtelee roolien mukana: osa kuvista on kuin muotilehtien luksuskuvastoa, toisinaan kuvissa näkyy siloittelematon arkisuus ja usein mukana on vapauttavaa itseironiaa ja parodiaa. Töissään Ripsu pohtii minuutta ja kysyy, onko yksi minä vain illuusio ja onko mahdollista, että ihmisen minuus on samaan aikaan subjekti ja objekti – tarkkailija ja tarkkailun kohde. Ja mikä on aito itse?

Ripsu on koulutukseltaan filosofian maisteri (taidehistoria, Helsingin yliopisto). Hänellä on koulutus ja aikaisempi työura myös terveydenhuollon, matkailun ja markkinoinnin aloilta. Ripsu on suorittanut valokuvauksen opintoja Suomessa ja Ruotsissa ja hän osallistunut alan huippunimien vetämiin valokuva-alan koulutuksiin, valokuvatyöpajoihin ja mentorointiohjelmiin Suomessa ja ulkomailla. Ripsun monografia Personas julkaistiin keväällä 2023. Galleria 3H+K näyttely on Ripsun 11. soolonäyttely.

Instagram: @ripsuhongistosalmi