AIKATAULU
& ESITTELYT
– – –
LA 15.12. 14-23
14-17
RIINA HANNUKSELA
– Walk Me Talk Me – Sharing
(Kuva: Sanni Priha)
14
Kävely – noin 1 tunti
Walk – 1 hour
15
Ruoanlaitto – noin 1 tunti
Cooking – 1 hour
16
Ruokailu – noin 1 tunti
Dinner – 1 hour
Sharing on ehdotus tulevasta. Sen sijaan, että kävely toisi eteemme sen, mitä on nyt, se lähtee hienovireisesti tutkimaan sitä, mitä voisi olla huomenna. Sharing on hiljentymistä ja herkistymistä muiden läsnäololle ja yhdessä kulkemiselle. Se on yhteistä ajautumista ilman vastakkainasettelua, ei-minkään puolesta ja ei-mitään vastaan. Se on hienoviritteinen taival kohti jaettua olemassaoloa.
Walk Me Talk Me – Sharing on kaupunkitilassa tapahtuva osallistava kävelyteos, joka alkaa Galleria 3h+k:sta ja myös päättyy sinne. Teoksen aikana valmistamme yhdessä lounaan, jonka nautimme gallerian tiloissa.
Pelkistetymmillään Sharing on yhdessä vietettyjä sekunteja, minuutteja ja tunteja, kunnes kävely on kävelty, ruoka laitettu ja syöty sekä astiat korjattu. Varustaudu kunnon kengillä ja säänmukaisella vaatetuksella.
Varustaudu kunnon kengillä ja säänmukaisella vaatetuksella.
Sharing is a proposal for the future. In stead of representing something that already exists it discreetly explores the possibilities for tomorrow. It calls for tranquility and sensitivity. It suggests to become aware of the walking companions and the shared act of the walk. I hope it could be an act of drifting together without antagonists: Sharing for nothing, against nothing, focusing on shared moment together.
Walk Me Talk Me – Sharing is participatory walking performance. It starts and ends at Gallery 3 h + k. During the performance we also prepare and share late lunch together.
In its simplest form Sharing is seconds, minutes and hours shared together until the walk has been walked, lunch prepared and eaten and mess cleaned up.
Prepare yourself with walkable shoes and weatherproof clothing.
17-19
YHDENVERTAISUUS TAITEESSA
– Keskustelu
Yhdenvertaisuus on kuuma peruna kulttuurin kentällä. NYTE järjestää lauantaina aiheesta keskustelutilaisuuden.
Millaista on feministinen kulttuurituotanto? Kuka saa tehdä taidetta? Kenen tekemä taide pääsee esille? Pitääkö kulttuurista voida nauttia ilman häirinnän pelkoa? Miltä Pori näyttää yhdenvertaisuuden näkökulmasta? Tule lauantaina Galleria 3H+K:hon kuuntelemaan ja ottamaan osaa!
Taiteilijayhdistys Nyte ry järjestää lauantaina kaikille avoimen yhdenvertaisuuskeskustelun osana perinteikkäitä Porin Juhlaviikkoja Galleria 3H+K:ssa. Aloite keskusteluun tuli taiteilijakentältä ja se tuntuu nyt ajankohtaisemmalta kuin aikoihin.
Alustajiksi on kutsuttu teatterinjohtaja Angelika Meusel, kuvataiteilija Henry Merimaa, esitystaiteilija Emilia Kokko, tanssija Riina Hannuksela, kuvataiteilija Rauha Aaltonen, tutkija Hanna Väätäinen, runoilija Hanna Storm, kuvataiteilija Susa Tyrniluoto ja Nyte ry:n puheenjohtaja Markus Luiro. Puhetta johtaa esitystaiteen läänintaiteilija Marika Räty.
Tapahtuma on tarkoitettu ihan kaikille, joita tasa-arvoaate kiinnostaa ja koko yleisö voi osallistua keskusteluun.
Taustaa:
NYTE ry on syksyn aikana järjestänyt feministisen taiteilijasparrausohjelman, SparrausPorin yhdessä Taiteen edistämiskeskuksen kanssa. Sparrausohjelman aikana työstetyt esitykset nähdään Porin Juhlaviikkojen lauantain ohjelmassa. Sparrausryhmän taiteilijat ovat Riina Hannuksela, Maarit Utriainen ja Siiri Nevalainen. Myös muu ohjelmisto on tänä vuonna valittu erityisesti moninaisuutta ja yhdenvertaisuutta korostaen.
Tapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen. Tilaan ei ole esteetöntä pääsyä pyörätuolilla. Keskustelussa käytetään mikrofoneja ja äänentoistoa. Keskustelu nauhoitetaan ja julkaistaan myöhemmin gallerian nettisivuilla.
20
SIIRI NEVALAINEN
Siiri Nevalaisen “Oudot tavat” on performanssiteos oudoista tavoista, mittasuhteista ja regression pelosta. Materiaalia performanssia varten on kerätty mm. demi.fi -keskustelupalstalta. Esityskielenä suomi.
“Oudot tavat” (strange habits in English) is a performance art piece by Siiri Nevalainen. It’s about strange habits, dimensions and the fear of regression. Materials for the performance have been gathered for example from demi.fi- forum. The performance is in Finnish.
21
ANNA MATVEINEN
– Death of a party girl (the fight with cynisism and how I lost)
I used to know how to party. I have accumulated years worth of nonsensical party information. Mainly about hangovers and it’s plethora of cures, remedies and ways to make life easier after an evening of debauchery. I will share my is collection.
22
WATERFLOWER
Waterflower on Sabine Mooren sooloprojekti, ja yksi ensimmäisiä naisartistilta Latvian elektronisen musiikin parissa. Se on toiminut vuodesta 2006, alunperin nimellä “Kroffolk”. Nimensä mukaisesti Moore käyttää Waterflowerin musiikissa kasveja syntetisaattoreina, yhdistäen digitaalisesti objektiääniä ja eteerisiä vokalisointeja. Waterflowerin live-esitykset ovat visuaalisesti kiehtovia ja äänimaailmaltaan rikkaita.
Moore on äänen suhteen itse oppinut, lukuun ottamatta lapsuuden viulutunteja ja musikaalirooleja. Sen sijaan kuvataiteilijana Moorella on pitkä 11 vuoden ammatillinen tausta, ja tästä lähtökohdasta syntyy omaperäinen sekoitus eri genrejä, jota voisi kuvata “kokeelliseksi” tai “taidepopiksi”. Musiikin lisäksi Moore vastaa live-esitysten videoprojisoinnista, sekä tuote- ja pukusuunnittelusta – vaikutteet tulevat Riikan merkityksestä art nouveau -kaupunkina ja luonnon ja tieteen risteävistä maailmoista.
Waterflower is one of the first female solo acts in electronic music in Latvia, established in 2006 as “Kroffork”. Using real plants as synthesizers, Waterflower’s live shows are visually intriguing and rich in soundscapes, ethereal vocalizations and non-traditional object sounds using digital sampling.
Self-taught in sound design as a teenager in the 2000s, Moore’s only musical education was at an early age – grade three violin and multiple lead roles in musicals before the age of 10. Instead artist Sabine Moore utilizes her 11 years of professional visual and conceptual art studies to create music – the final product being an original and complex mix of genres, formally referred to as “experimental music” and “art pop”.
Moore not only creates and produces her own music, but she’s also fully responsible for her show’s live video projections, hand-made merchandise and costume design, visually drawing influences from Riga’s history in Art Nouveau and the curious world of nature and science intertwined.
KOKO PÄIVÄN
MAARIT UTRIAINEN
– Halla
Porin Juhlaviikoilla nähdään Maarit Utriaisen Halla-konseptin ensimmäiset kolme osiota;
Hiljennytään, on vain muutos (tilainstallaatio)
Vedestä maaksi (performanssi)
Kuuntelen, siis olet (performanssi)
Halla on tilasidonnainen teoskonsepti joka perustuu vääjäämättömään muutokseen jota ei voi hallita. Osassa konseptin osioista tämä perusta näkyy selvemmin, osassa se on ollut luomisprosessin ja työskentelyn pohja. Koko konsepti on saanut alkunsa vahingoista ja sattumista ja näille ilmiöille Utriainen on halunnut jättää tilaa myös konseptin ”valmistuessa”; osioita syntyy ja katoaa sitä mukaa kuin se on tarkoitettu.
Halla tarkoittaa ilmiötä jolloin lämpötila laskee kasvukauden aikana niin että kasvit joko vaurioituvat tai kuolevat. Se itsessään ei ole silminnähtävä tapahtuma, vain sen seuraus on.
“Olen nykysirkustaiteilija, matalan ilman akrobaatti. Mokaaminen ja oivaltaminen sekä treenatessa että taiteilijana toimiessa ovat työni suola. Raivaan monien mukana niitä polkuja joita pitkin nykysirkusta viedään taiteen kentällä sinne missä se ei ole enää kaikille suunnattua eikä odotuksia ja oletuksia vastaavaa. Uskon silti että taiteilijalla on aina vastuu kunnioittaa esiintymishetkeä ja katsojia. Ihmisten hiljentyessä ja asettuessa seuraamaan haluan olla tietoinen siitä mitä olen väittämässä tai kertomassa ja miten olen sen tuomassa esiin.”