Esiintyjät

Kainulainen & Latva, Julia K, {TES}-mediamuraalit, Irma Optimisti feat Näkyvyysjohtaja,
PÖX, Eliisa Ruusu, Juho Kuusi, Ite Eerola, Rakkauden disko,
Parsa Kamehkhosh, Telemorfoosi, Fajro, Jimi Tenor,
Takatalvi, Trotcoh (The Rise of the Children of Hell)

KATSO AIKATAULUT ESITYKSILLE TÄÄLTÄ

KAINULAINEN & LATVA 16.9.

Performanssitaiteen duo KAINULAINEN & LATVA on Katri Kainulaisen ja Maximilian Latvan vuonna 2014 aloittama taideprojekti ja elämäntapa. 

Kainulainen & Latva esiintyy gallerioissa, museoissa ja performanssifestivaaleilla eri puolilla Eurooppaa. Viimeisimpiä esityspaikkoja vuonna 2023 ovat olleet Nuuk Art Museum Grönlannissa, Riga Performance Festival Latviassa ja Kaunas Artists´ House Liettuassa. Kainulaisen & Latvan performanssit ovat lihallisia ja visuaalisia ja ne kuvaavat traumaa, seksuaalisuutta ja valtasuhteita. Porin Juhlaviikoilla kaksikko esiintyy festivaalin ennakkoklubilla lauantaina 16.9. Galleria 3H+K:lla.

Kuva: Performanssi Anasyrma-sarjasta, Nuuk Art Museum, 2023, kuva Antti Ahonen

 

JuliaK 22.9.

”Nykyajassa kaikki on niin ohikiitävää, että on vaikeaa löytää tilaa arvostaa yksinkertaisia, esteettisiä ja taiteellisia kokemuksia, joita elämä anteliaasti meille tarjoaa. Työni keskittyy näiden kokemusten etsimiseen ja niiden liittämiseen sekä omaan että ympärilläni olevien ihmisten elämään.

Taiteeseeni liittyy paljon kokeilua, yhteyden etsimistä ja näiden kokemusten jakamista. Se on kuin vesi, joka heijastaa kuvan, kun joku kumartuu sen yli ja välittää tietoa kiteidensä läpi, jotka reagoivat ja muuntuvat värähtelyn kanssa.”

Julia Kovács (s. 1993) on performanssitaiteilija, joka on syntynyt Transilvaniassa, Romaniassa unkarilaisena vähemmistönä. Vuonna 2005 hän muutti perheensä kanssa Portugaliin, jossa hän asui ja valmistui Évoran yliopistosta 2017 ja 2023. Nyt hän asuu ja harjoittaa taidetta Suomessa. Viimeaikaisia näyttelyitä ovat olleet mm. T.E.H.D.A.S. ry:n kesänäyttely Dadaptations ja Henry Merimaan kuratoima Encounters Emil Cedercreutzin museossa, jonne hän loi Aquapathy-nimisen osallistavan performanssi-installaation.

ENG “We live in modern times where everything is so fleeting and it is difficult to find space to appreciate the simple aesthetic and artistic experiences that life in its generosity offers us. My work focuses on seeking out these experiences and inserting them into my life and the lives of the people around me.

My art involves a lot of experimentation, the search for connection, and sharing these experiences. It is like water that reflects when someone leans over it and transmits information in a fluid and transparent way through its crystals, which react and transform with the vibration.”

Julia Kovács (b. 1993) is a performance artist, born in Transylvania, Romania as a Hungarian minority. In 2005 she moved to Portugal with her family where she lived and graduated from the University of Évora in Visual Arts-Multimedia (2017), and in Art Practice (MA) (2023) at the same university. Now she lives and practices her art in Finland. Recent exhibitions include Dadaptation with T.E.H.D.A.S. ry and Encounters, curated by Henry Merimaa, at Emil Cedercreutz Museum where she created a participatory performance installation named Aquapathy.

{TES} – mediamuraalit 22.9.

{TES} – Mediamuraalit - Kuva: Rasmus Forssell

{TES} on mediataideryhmä, jonka muodostavat Tea Söderlund, Eetu Henttonen ja Sami Luusalo. Ryhmän teokset yhdistelevät veistoksellisia elementtejä, ääntä, liikkuvaa kuvaa ja uusia teknologioita. Teokset muodostavat sekä konkreettisia että vertauskuvallisia yhteyksiä digitaalisen ja fyysisen todellisuuden välille. Yleisinhimillisiä teemoja käsittelevissä teoksissa havainnointi, läsnäolo ja toiminta rinnastuvat vuorovaikutukseemme muiden ja ympäristömme kanssa.

Mediamuraalit on projekti, jossa julkiseen kaupunkitilaan projisoidaan mediataideteoksia erikoisvalmisteisen polkupyörän avulla. Mediataideteosten sarja tutkii kaupunkitilan käyttöä ja pyrkii etsimään uusia näkökulmia rakennettuun ympäristöön. Keskeinen osa Mediamuraalit-projektia on omavalmisteinen Projisointi-pyörä, joka mahdollistaa liikkuvan esitystekniikan. Pyörä on muokattu cargo-malliseksi kuljetuspolkupyöräksi, johon on asennettu projisointiin soveltuva esitystekniikka. Kaupunkitilan interventiot tuovat ilmi rakennetun ympäristön käyttämättömiä mahdollisuuksia. Poikkeavissa tilanteissa ja ulkotilassa koetut mediateokset kartoittavat kaupungin unohdettuja pintoja ja ulottuvuuksia.

 {TES}-mediamuraaleja nähdään Porin Juhlaviikoilla avajaisiltana 22.9. klo 20.30–21.30 kävelyetäisyyden päässä vanhasta linja-autoasemasta. Mediamuraalit aloittaa kierroksensa Antinkadun ja Koulukadun kulmasta, vanhan Palveluopiston sisäpihalta noin 20.30 ja liikkuu tunnin ajan lähialueilla vaihtaen välillä paikkaa.

Kuva: Rasmus Forssell

ig: @tes_art

IRMA OPTIMISTI feat Näkyvyysjohtaja 23.9.

IRMA OPTIMISTI (Irma Anita Luhta, s. 1952) on suomalainen performanssitaiteilija,
kuraattori ja kauppatieteiden tohtori, jota on kutsuttu myös suomalaisen performanssitaiteen uranuurtajaksi. Luhdan humoristisissa esityksissä on nähtävissä feminismiä, matematiikkaa ja kaaosta. Luhta väitteli tohtoriksi vuonna 1997. Hänen kaaosteoriaa käsittelevän väitöskirjansa aiheena olivat rakenteelliset muutokset kompleksisessa systeemissä. 

Suomen Taideyhdistys myönsi Irma Optimistille tunnustuspalkinnon elämäntyöstä vuonna 2012. Lisäksi hänelle on myönnetty Taiteen Valtionpalkinto ja Turun kauppakorkeakoulun vuoden opettaja -palkinto. Irma Optimisti on tehnyt yli 370 esiintymistä ympäri maailmaa museoissa, gallerioissa, festivaaleilla sekä yllättävissä ja epätavallisissa paikoissa.

Irma Optimisti esiintyy Porin Juhlaviikoilla lauantaina 23.9. yhdessä Näkyvyysjohtajan kanssa. Esitys tapahtuu Porin keskusta-alueella alkaen noin klo 16.00. Performanssin aloituspaikka on kauppakeskus IsoKarhun edessä, Promenadikeskuksen puoleisen sisäänkäynnin lähettyvillä.

OPTIMISM MEETS VISIBILITY – performanssi näkyväksi tulemisesta toteutetaan “performanssihaasteena”. Matemaattisesta maailmasta ja yhteiskunnallisista tapahtumista teoksiinsa ammentava Irma Optimisti jäsentää nyt performanssin keinoin näkyväksi tulemista. Teos on samalla osittainen yhteistyö Porin Juhlaviikkojen Näkyvyysjohtaja Juha Allan Ekholmin kanssa.

PÖX 30.9.

PÖX on Janne Rahkilan elektronista kokeellista musiikkia ja sanoja yhdistävä sooloprojekti. Se on harjoittelua ulkomaailmaa varten. Yritys jäsentää omaa olemista. Yritys hellentää otetta ja uskoa sattumaan. Yritys nähdä omaa nenää pidemmälle ja sanoa sen mitä näkee.

PÖX esiintyy Juhlaviikkojen ja Ars Porin yhteistyössä toteuttamassa SÄÄTÖ-illassa lauantaina 30.9. klo kauppakeskus IsoKarhun kaupunkiolohuoneessa!

ELIISA RUUSU 30.9.

Eliisa Ruusu on helsinkiläinen kirjoittaja, joka opiskelee kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa. Häneltä on julkaistu kriitiikkiesseitä Nuoressa Voimassa, Kiiltomadossa ja Mustekalassa. Hän toimii myös queer-feministisessä Myös-kollektiivissa dj:na ja tapahtumajärjestäjänä. 

Hän lukee tapahtumassa julkaisemattoman runokokonaisuuden ”Olen ymmärtänyt jotain jännitteestä”. Esitys yhdistelee runoa sekä elektronista musiikkia.

Eliisa Ruusu esiintyy Juhlaviikkojen ja Ars Porin yhteistyössä toteuttamassa SÄÄTÖ-illassa lauantaina 30.9. kauppakeskus IsoKarhun kaupunkiolohuoneessa!

JUHO KUUSI 30.9.

JUHO KUUSI runoilee lavalla ja paperilla. Hän on esiintynyt yli 10 vuotta niin pienissä kahviloissa kuin isommilla festareillakin, ja on kaksinkertainen poetry slamin suomenmestari sekä Talent Suomi 2020 -finalisti. Esikoisrunokirja ”Piukkaan paikkaan lupa lyyä” (Enostone kustannus) julkaistiin 2020, ja parhaillaan hän työstää levyä sekä toista runokirjaansa. Kuusi on monipuolinen esiintyjä, jonka yhteiskunnallinen runous kirvoittaa sekä huvituksen että liikutuksen kyyneliä.

Juho Kuusi esiintyy Juhlaviikkojen ja Ars Porin yhteistyössä toteuttamassa SÄÄTÖ-illassa lauantaina 30.9. kauppakeskus IsoKarhun kaupunkiolohuoneessa!

ITE EEROLA 30.9.

ITE EEROLA on laulaja-lauluntekijä, jonka erityisvahvuudet löytyvät kyvystä sanoittaa ja tulkita ihmisyyttä ja sen kiemuroita vaivattoman tarkkanäköisesti ja aseistariisuvan rehellisesti. Kolmessa päivässä tehdyt levyt, sanotuksien lempeyttä ja armoa liputtava aitous ja koskettavat kitaramelodiat vievät kuulijan junaan, jonka määränpää on tuntematon – niin artistille, kuin kuulijallekin. Kolmen päivän levyjen (2022, 2023) lisäksi Eerola on tuottanut ja julkaissut kehutun “On tullu mietittyä kuolemaa ja semmosta”-pitkäsoiton (2022) sekä anteeksipyytelemättömästi pehmoilevan “Söpöily-EP”:n (2023). Ite Eerola esiintyy Juhlaviikkojen ja Ars Porin yhteistyössä toteuttamassa SÄÄTÖ-illassa lauantaina 30.9. kauppakeskus IsoKarhun kaupunkiolohuoneessa!

PARSA KAMEHKHOSH 6.10.

Parsa Kamehkhosh on taiteilija ja muotoilija, joka asuu tällä hetkellä Vantaalla. Hänen taiteellinen toimintansa sukeltaa “maailmassa olemisen” käsitteeseen, tutkien arjen ja elämänkäsityksen välistä vuorovaikutusta eksistentiaalisella tasolla. Hän käyttää työssään usein esineitä ja materiaaleja, jotka heijastavat nykyajan ihmisen estetiikkaa ja erilaisia “uskonnollisia” kertomuksia, valaisten ihmisyyden asemoitumista maailmankaikkeudessa ja sen ulkopuolella. Hänen teoksensa ylittävät sisäisen ja ulkoisen maailman, luonnollisen ja yliluonnollisen sekä näkyvän ja näkymättömän rajat.

Kamehkhosh esittää Porin Juhlaviikoilla liveperformanssin perjantaina 6.1o!

ENG
Parsa Kamehkhosh is an artist an designer currently residing in Vantaa, Finland. His artistic practice delves into the concept of “being in the world”, exploring the interplay between daily life and the notion of life and on an existential level. In his work, he often employs objects and materials that reflect contemporary human aesthetics and various “religious” narratives, shedding light on humanity’s position in the universe and beyond. His creations traverse the boundaries between the inner and external world, natural and supernatural, seen and unseen. 

TELEMORFOOSI 6.10.

Telemorfoosi Porin Juhlaviikot 2023

Telemorfoosi on Heikki Hautalan sooloprojekti, jossa yhdistyvät neliraituriäänitykset ja puhuttu sana. Talkback, singback, shoutback, feedback! Telemorfoosi esiintyy Galleria 3H+K:lla perjantaina 6.10. 

FAJRO

Fajro on muusikko / tuottaja Kai Johanssonin (s.1976)  elektronisen kaikuisa tutkimiskenttä rikkoutuneille tai rikotuille rytmeille ja melodioille, joita yhdistelemällä Fajro etsii niille uutta ulottuvuutta olla kokonaisia rohisevassa tekstuurissa ja basson syleilyssä. 

Fajro esiintyy Galleria 3H+K:lla perjantaina 6.10!

JIMI TENOR 6.10.

JIMI TENOR on tehnyt ammattilaisena musiikkia vuodesta 1994, jolloin hänen ensimmäinen soololevynsä Sähkömies (Sähkö) ilmestyi. Sähkömies sisälsi kappaleen Take Me Baby, josta tuli hitti kun se soitettiin Berliinin Love Paraden lopputilaisuudessa 1995. Vuonna 1997 Jimi Tenor solmi levytyssopimuksen Englantilaisen Warp-levy-yhtiön kanssa, mikä nosti hänet laajempaan kansainväliseen tietoisuuteen. Tänä aikana Jimi Tenor Band keikkaili Euroopassa ja Aasiassa, mutta hänen kappaleitaan nähtiin listasijoituksilla myös Yhdysvalloissa. Warp-kauden lopussa 2000 hän teki levyn Puolalaisen , Łodzin sinfoniaorkesterin kanssa.

Jimi Tenorin sävellyksiä ovat soittaneet mm Metropole Orchestra, UMO Jazz Orchestra, VBW Big Band Vienna, Kroatian TV and Radio Orchestra, Banda Municipal de Barcelona, Deutche Opera Orchestra.

Vuonna 2003 Jimi Tenor perusti oman Big bandinsä esiintyen Euroopan tärkeimmillä jazz-festivaaleilla kuten Montreux Jazz ja North Sea Jazz. Jimi Tenor on tehnyt sooloartistina ja orkesterin johtajana 23 albumia, joiden sävellykset ja sovitukset ovat hänen käsialaansa. Vierailijana hän on ollut kymmenillä levyillä huilistina, saksofonistina ja laulajana.

Tenor esiintyy Galleria 3H+K:lla perjantaina 6.10!

TAKATALVI 14.10.

Hyvän mielen säävaroitus Porin juhlaviikkojen päätöskemuihin; Takatalvi iskee, osuu ja uppoaa, joten löydä sinäkin tiesi radioasemalle kuuntelemaan live esitystä suoraan paikan päälle. Meno coolia ja kuumaa! 
 

Takatalvi on olemukseltaan tyylirajoja kiertelevä, musiikillista tarinointia ja tunnelmointia tarjoava, elävää musiikkia soittava orkesteri. Usein keikoillamme on koettavissa jotain ennalta suunnittelematonta ja joku laittaa jalalla koreasti. Toivottavasti jäädytte!* (*lue: Lämpimästi tervetuloa tunnustelemaan hetkeä kanssamme!)

TROTCOH (THE RISE OF THE CHILDREN OF HELL) 14.10.

Trotcoh (The Rise of The Children of Hell) on Porissa vuonna 2008 perustettu esoteerinen tanssiorkesteri. Se ammentaa inspiraationsa salatuista mysteereistä ja tarjoaa totuudenetsijöille vastauksia ikuisiin kysymyksiin.

Trotcoh (The Rise of The Children of Hell) esiintyy Porin Juhlaviikoilla lauantaina 14.10! Tapahtuma järjestetään yhteistyössä T.E.H.D.A.S. ry:n kanssa Porin vanhalla lyhytaaltoasemalle (Radioasemantie 1, 28100 Pori).