Posted on: January 27, 2019 Posted by: admin Comments: 0

(Avajaiset pe 1.2. klo 18-20)

Maria West
Survivors’ guild
2.2.-21.2.2019

Survivors’ guild on näyttely, joka käsittelee ihmisyksilön ja -lajin pyrkimystä selviytyä ja kukoistaa alistamalla muita yksilöitä tai lajeja. Näyttely tulkitsee voiman, vallan ja menestyksen tematiikkaa niin yksilö- kuin lajitasolla eri aikakausien halki ja niiden ulkopuolella, käyttäen välineenään koneiden ja ihmiskäsien rakentamista valmisesineistä, käsitellyistä tai käsittelemättömistä luonnonmateriaaleista ja erilaisista veistoksellista elementeistä koostuvaa installaatiokokonaisuutta. Näyttely rakentuu lopulliseen muotoonsa paikan päällä ja tilan ehdoilla.

Survivors’ guild, selviytyjien kilta, on joukko johon kuuluakseen on käytettävä kyynärpäätaktiikkaa ja häikäilemättömyyttä. Näyttelyn nimi on sanaleikki termistä survivor’s guilt, selviytyjän syyllisyydentunto, joka viittaa esimerkiksi suuronnettomuuden ainoan henkiinjääneen mahdollisesti kokemaan syyllisyyden tunteeseen. Selviytyjien killassa syyllisyyttä ei kuitenkaan tunneta.

Maria West on turkulainen taiteilija, jonka teoksia on ollut esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä niin Suomessa kuin ulkomailla vuodesta 2014 alkaen. West työskentelee monipuolisesti eri taiteenlajien parissa ja niitä sekoittaen, keskittyen kuitenkin erityisesti installaatiotaiteeseen.

westestmaria.com

Ilkka Wahala
Polun etsintä
2.2.-21.2.2019

Tulevaisuuden tekoälyjärjestelmä saattaa kohdella meitä kuten me kohtelemme muurahaisia. Polunetsintä-algoritmi pyrkii löytämään parhaan mahdollisen reitin pisteestä toiseen. Millaista tulevaisuutta kohti haluamme itse kulkea? Älykkyyden määritelmästä ei ole konsensusta, emmekä tiedä tulevatko tekoälyjärjestelmät koskaan saavuttamaan ihmisen tasoista älykkyyttä. Tekoälyteknologian kehityksellä saatta kuitenkin olla tahattomia seurauksia, ja vahva tekoäly voi teoriassa jopa riistäytyä käsistä. Polunetsintä-installaation keskiössä on ihmisenä olemisen tarkastelu, joka on saanut alkunsa tulevaisuuskuvien tulvassa. Teoksen toteutuksessa on hyödynnetty internetistä löydettyä materiaalia.

Ilkka Wahala (s.1991, Rauma) valmistui Kuvataiteilijaksi (AMK) Kankaanpään Taidekoulusta 2017. Hän asuu ja työskentelee Tampereella. Wahalan työskentely painottuu installaatioihin ja hänen teoksensa käsittelevät ihmisen ja teknologian suhdetta, sekä fyysisen ja virtuaalisen tilan ja tekemisen hämärtyvää rajaa.