PORIN JUHLAVIIKOT 03.-18.09.2022

Taiteilijaesittelyssä
FAINOMENON COLLECTIVE

fainomenon, suomeksi fenomenologia – ilmenevä, ilmiö; kreik. λόγος, logos, puhe, oppi) eli oppi ilmiöistä ja todellisuuden ilmenemisestä ihmiselle hänen kokemusmaailmassaan fainomenon eli fenomenologia on filosofian tutkimussuuntausta, joka pyrkii tutkimaan tietoisuuden rakenteita havaintokokemuksessa

Fainomenon Collective on
Kuvataiteilija Saara Nurmen
Valokuvaaja-elokuvantekijä Vesa Loikkaan
Koreografi-tanssija Maria Nurmelan
sekä australialaisen säveltäjä-sopraano Jane Sheldonin

muodostama taiteilijaryhmittymä, jonka tavoiteena on valmistaa monitaiteellisia ja taiteidenvälisiä, instaallaatiomaisia ja osallistavia kokemustodellisuusteoksia monenlaisille yleisöille.

Työryhmän ensimmäinen ulostulo oli puolituntinen insta-live-taideteos Fainomenon Suomen Saksan instituutin Livingroom-Live-instagram-esitysten sarjassa 3.12.2020.

Ensimmäinen varsinainen interaktiivinen kokemuslaboratorio-esitys toteutettiin turkulaisella Bodybuilding-festivaalilla toukokuussa 2021 Manillan Vanhalla Viinatehtaalla. Kolme kertaa 14.5.2021 toteutuneessa esityksessään työryhmä loi ja kokeili uudenlaista monitaiteellista ja -kerroksellista esityskieltä. Esitys toteutui live-esityksen lisäksi samaan aikaan virtuaalisesti sosiaalisen median kanavalla. Tämä 50 minuuttinen installaationomainen teos ympäröi, upotti ja osallisti yleisönsä moniaistisesti.

Porin Juhlaviikoille 2022 Fainomenon Collective toteuttaa kokonaisuuden
Fainomenon.

Fainomenon teoksen lähtökohtina ovat kuvallisuus, kehollisuus, äänellisyys,
tilallisuus ja käsitteellisyys. Teoksen rakennuselementit ovat valokuva, elokuva, tilan skenografia/installoiminen, nykytanssi, kehollisuus, uusi musiikki, sekä työryhmän prosessissa kirjoittamat tekstit. Nämä elementit limittyvät ja sekoittuvat toisiinsa muodostaen katsojan ympärille upottavan kokonaisuuden hyödyntäen myös lisätyn todellisuuden tarjoamia mahdollisuuksia.

Fainomenon Collective työskentelee Suomen Kulttuurirahaston Satakunnan
Rahaston tuella ja yhteistyössä Läntisen Tanssin Aluekeskuksen kanssa.