Kuva: Anni Haunia

PORIN JUHLAVIIKOT 03.-18.09.2022

Lauantaina 03.09. klo 19
HANNA STORM

Hanna Storm on Turussa asuva runoilija, jonka voi luonnehtia tarkastelevan keskeisesti ulkopuolisuuden ja yksinäisyyden kokemuksia kirjoittipa hän sitten ihmissuhteista, iästä, seksuaalisuudesta, sukupuolesta tai mielenterveydestä. 

Runoudessa muodon tasolla hänelle ovat tärkeitä puhekieli, eri kielirekisterien sekoittaminen, minimalismi, typografiset keinot sekä runoteosten fyysisyyden ja kokonaistaideteosluonteen huomioonottaminen.

Esikoiskokoelmassaan kutsun itseni kylään (Aviador 2018) Storm tarkasteli identiteetin muodostamista, kaupunkitilaa ja nuoruutta. Toisessa kokoelmassaan Kanootin säilyttämisestä talven yli (Aviador 2020) Storm käsitteli lapsuutta, maapallon tulevaisuuteen liittyviä uhkia ja luonnossa tapahtuvia muutoksia isän ja lapsen suhteen kautta. Hiljattain Stormia on alkanut kiinnostaa ihmisen ja lemmikin suhteen problematiikka, ja hän on kirjoittanut runoja koirasta, vaeltamisesta, metsästä ja metsän eläimistä sekä vesiputouksista.

Porin Juhlaviikoilla Storm esittää hänen tekeillä olevaan kokoelmaansa pohjautuvan runoesityksen Kotiini ilmestyy koira. Esityksessä Storm tarkastelee erään ihmisen ja erään koiran tutustumista, kodin muuttumista myös koiran kodiksi, ihmisen muuttumista koiraihmiseksi, ihmisen koirasta huolehtimisen opettelua ja molemminpuolista välittämistä. 

Storm on typerryttävän tietoinen siitä, kuinka lemmikit ovat aina, parhaimmassakin tapauksessa, ihmisen omaisuutta ja käskyvallan alla. Eläimillä on itseisarvo (mm. Aaltola, Derrida), ne ovat yksilöitä, joilla on oma elämä ja omat lajityypilliset tarpeensa ja halunsa. Lemmikkien kohdalla tämä lajityypillisyys voi usein olla vaikea saavuttaa. Ihminen päättää lopulta lemmikin elämän sisällöistä ja kulusta. Storm on lukenut koirien tietoisuudesta ja katsonut ohjelmia koirien käyttäytymisestä. Häntä kiehtoo ja herkistää se, että koira/lemmikki ja ihminen voivat aina ilmaista ajatuksiaan toisilleen vain vajavaisesti. Koiran parhaasta puhuminen ja sille asetettavista rajoista puhuminen tuntuu monimutkaiselta ja vajavaiselta, kuten se onkin. 

Runoesitys on tribuutti koiralle. Runoissaan Storm esittää tulkintoja koirasta, ihmisestä suhteessa koiraan sekä siitä, miten kodin jakaminen ja kodin sisäisen maailman rakentaminen lemmikin kanssa tapahtuu.

“Koira odottaa oven takana

Hämmästyn kuinka paljon se näyttää eläimeltä”

Stormin runoja on julkaistu useissa kirjallisuus- ja kulttuurilehdissä kuten Tuli & Savussa, Parnassossa, Nokturnossa, Zeldassa ja Nuori Voima -verkkolehdessä. Koulutukseltaan Storm on kirjallisuustieteen tohtori.

facebook.com/hannastormrunot
ig: @hanna_storm1
Kuva: Anni Haunia