PORIN JUHLAVIIKOT 03.-18.09.2022

Taiteilijaesittelyssä
UTU-TUULI JUSSILA

Utu-Tuuli Jussila (s.1985) on valokuvataiteilija, sukupuolentutkija ja muusikko. Taiteellisessa työskentelyssään hän hyödyntää usein löydettyjä kuvia sekä pyrkii kehittämään yhteistyötä korostavia kuvausmetodeja. Teoksissaan hän on käsitellyt mm. sukupuolen moninaisuuden, vähemmistörepresentaatioiden sekä näkyvyyden politiikan kysymyksistä. Jussila on valmistunut taiteen
maisteriksi Aalto-yliopiston valokuvataiteen maisteriohjelmasta 2020 ja filosofian maisteriksi Helsingin yliopiston sukupuolentutkimuksen maisteriohjelmasta 2021. Hän piti ensimmäisen yksityisnäyttelynsä vuonna 2016 ja on osallistunut ryhmänäyttelyihin sekä Suomessa että ulkomailla.

Porin juhlaviikoilla Jussilalta nähdään näyttelykokonaisuus Härmä / Hoar, joka on ollut viimeksi esillä galleria Oksasenkatu 11:ssä Helsingissä.

Isoäitini eli 94-vuotiaaksi (1925–2019). Hän asui omasta toiveestaan viimeisetkin vuotensa yksin kotitalossaan Ylihärmässä Etelä-Pohjanmaalla kilometrien päässä lähimmästä taajamasta.

Isoäidilläni oli alkava Alzheimerin tauti. Sen vuoksi hän ajoittain kuvitteli, että pihassa ja kellarissa käy tuntemattomia ihmisiä tai varkaita. Kotipihaan asennettiin liiketunnistimella toimiva valvontakamera tunkeilijoiden varalta. Lopulta kamera päätyi valvomaan häntä itseään.

Teossarjan materiaalina toimivat tämän valvontakameran kuvat. Niissä isoäitini tekee pihatöitä elämänsä hämärässä uudestaan ja uudestaan kunnes häntä ei enää kuvissa näy. Piha ei kuitenkaan tyhjene vaan ihmisen jälkeinen elämä jatkuu.