PORIN JUHLAVIIKOT 03.-18.09.2022

Taiteilijaesittelyssä

VEERA KAAMOS PITKÄNEN

Veera Kaamos Pitkänen (s.1984) on espoolainen kuvataiteilija, joka työskentelee pääasiallisesti kollaasin parissa. Teosten materiaali on kierrätettyä lehti- ja kirjamateriaalia jota taiteilija etsii kierrätyskeskuksista, lehtiroskiksista ja kirjastojenpoistohyllyiltä. Kaikki teokset ovat täysin käsintehtyjä, eikä taiteilija käytä lainkaan kopiokoneita, printtereitä tai digitaalista kuvamanipulaatiota työskentelyssään. Yksittäinen teos koostuu tyypillisesti sadoista huolellisesti yhteensovitetuista paloista. Taiteilija yhdistelee teoksissaan tarkkaan leimattua ja liimattua renessanssiajan maalaustaidettatieteelliseen nykyvalokuvaan. Vahvat sommitelmat, geometriset muodot ja dramaattinen värimaailma on tunnuksenomaista Pitkäselle.

Porin juhlaviikoilla nähtävä kollaasiteos “Rivers of Babylon” sisältää 13 eri eläinlajia, jotka taiteilija on laji- sekä uhanalaisuuskartoittanut teoksen tekohetkellä. Teoksessa rauniokaupungin on vallannut viidakko, yhtäkään ihmistä ei ole näkyvillä. Raunioituminen, kuluminen, aika ja tuhoutuminenovat vahvasti läsnä, ja koti on häilyvä käsite. Ihmisen yksityinen, omistukseen ja kulutukseen perustuva koti vaiko maapallo, jaettu, yhteinen kotimme? Ihmisen ja eläimen koti vaikuttavat olevan toisensa poissulkevia asioita. Lähes poikkeuksetta alueet joita ihminen asuttaa muuttuvat elinkelvottomiksi muille lajeille. Joskus tämä on seurausta suoranaisesta vainosta, mutta useimmiten kyseessä on hiljainen reviirikamppailu, jossa eläin tai kasvi lähesaina häviää.

Pitkäsen teoksia on ollut näyttelyissä sekä julkaistu laajasti yhdeksässä eri maassa. Juhlaviikot on Pitkäsen ensimmäinen esittäytyminen Porissa. Pitkänen on Espoon Taiteilijakillan puheenjohtaja sekä Espoon kuvataiteilijat ry:n jäsen.

http://www.veerapitkanen.com/