Posted on: July 19, 2023 Posted by: admin Comments: 0
Veera Nelimarkka

veera nelimarkka: crux
Galleria 3H+K 29.7.-20.8.2023

www.veeranelimarkka.com

Tervetuloa avajaisiin perjantaina 28.7. klo 18-20!


Ubi sunt qui ante nos, in mundo fuere?
Where have all the graveyards gone? Gone to flowers everyone.
– Pete Seeger


Crux (subst.) = ydin, vaikeus, ongelma, taitekohta

Näyttelyn teema on saanut inspiraationsa puun sisällä olevasta kuolleesta ytimestä. Tämä ydin on nimeltään sydänpuu, ja se kannattelee koko elävää puuta. Näen sydänpuun metaforana elämälle yleensä, ja tätä näyttelyni käsittelee: kuolemaa elämän mahdollistajana ja sen kannattelijana. Toista ei ole ilman toista, mutta se ei tee kuolemasta helpommin lähestyttävää.

Näyttely koostuu sekä veistoksista että serigrafia- ja risografiaprinteistä. Veistokset ovat abstrakteja, mutta niissä voi nähdä kaikuja luista ja rustosta, onkaloista ja luolista. Olen valmistanut ne poraamalla, käyttämällä talttaa ja viilaa sekä hiomakonetta ja -paperia. Printit taas koostuvat valokuvista, jotka olen ottanut hautakivien tekstittömiltä puolilta. Olen rajannut kuvat pienelle alueelle hautakiveä ja käsitellyt värejä hieman epätavallisiksi sekä vieraannuttaakseni että riisuakseni ne dokumentaarisuudesta. Temaattisesti printeissä sivutaan myös kirjallisuudessa käytettyä ubi sunt -teemaa, keskiaikaisten runojen aloitussanoja, joissa valitetaan elämän ja kauneuden katoavaisuutta.

Crux on visuaalinen ajatusnäyttämö, äänettömien huokausten sarja; muistomerkki ja ristiriitaisin tuntein myönnetty arvonanto ajallisuudelle ja katoavaisuudelle.

Veera Nelimarkka (s. 1991, Helsinki) on valmistunut kuvataitelijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta, ja opiskelee tällä hetkellä taiteen maisteriksi Aalto-yliopistossa. Taiteilijana hän on erityisen kiinnostunut visualisoimaan ja kuvittamaan sekä t(/l)uomaan näkyväksi abstrakteja asioita, ilmiöitä ja tuntemuksia. Nyt esitettävä teoskokonaisuus Crux on esillä myös lahtelaisessa galleria Uusi Kipinässä joulukuussa 2023. Suurin osa näyttelyn teosmateriaaleista on kierrätettyjä.